28 Eylül 2012 Cuma

THAİ YEMEKLERİ

Aslına bakarsanız Thai yemekleri buradaki diğer insanlar için mükemmel sayılabilecek düzeyde. Ama maalesef pek bizim damak tadımıza uygun değil thai yemekleri. Yemeklerde, şekeri fazla kullanmaları, sosları, özellikle de yağları zorluyor damak tadımızı.

Koh Chang’de konakladığımız sokakta ki köşe lokantasında, ismini sevdiğim ve uzaktan görüntüsünü tanıdık bulduğum Spring Roll, masaya geldiği zaman şoka girdim diyebilirim. 

Sigara böreği görüntülü şeyin içindeki malzemeyi tavuk ve sebze beklerken hayatımda hiç görmedim bir şeyle karşılaştım. Yapışkan, saydam ve lila renginde, ince ince deniz yosununa benzeyen şeyler vardı içinde. Açıkçası neye uğradığımı şaşırdım. Çok açsınız, mideniz 2 gündür boşa yakın… Ve önünüze garip görüntülü, daha önce hiç görmediğiniz, hakkında hiçbirfikrinizin olmadığı bir şey geliyor.
Görüntüsünü sevmediğimiz bir şeyi yemek sanırım çoğumuz için zordur. Benim içinde zor oldu işte.  İtiraf etmeliyim ki; İlk lokmadan sonraki tüm lokmalar ayıp olmaması içindi. Görüntü ve tat bana göre değildi. Tabakta ki 5 parçadan 3’ünü yemek  gerçekten çok zordu benim için.
2 haftaya yaklaştı buradaki günlerimiz ama açıkçası biz thai yemeklerine alışamadık. Koku, görüntü bizim alıştığımız yemeklerden çok farklı, damak tadımıza yakın tavuk dönerden başka bir şey olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ekmek alışkanlığımızdan ekmeksiz de kendimizi pek tok hissetmiyoruz. Tayland’da ekmek bulmak çok zor. Biz 8. günümüzde bagett bulduğumuzda hazine bulmuş gibi sevinmişik
Pek çok Uzakdoğu mutfağında olduğu gibi, pirinç Tayland mutfağının da başlıca hububatı. Yasemin pirinci Tayland mutfağının özgün malzemesi. Doğal aromalı, ince-uzun taneli pirinç türü Tayland'ın orta kesimindeki geniş çeltik tarlalarında bolca üretiliyor. Buharda pişmiş pirinç keskin aromalı köriler, tavada kızarmış yemekler ve diğer yemeklerin yanında sunuluyor ve zaman zaman içine bol miktarda acı biber, limon suyu, limon otu/fesleğen katılıyor. Köriler, tava kızartmaları ve diğerleri pirincin üzerine boca edilerek khao rat kaeng denen hazırlanması hızlı tek tabaklık yemeklere dönüşüyor.
Tayland yemekleri kurutulmuştan ziyade taze otlar ve baharatların yoğun kullanımı ile tanınıyor. Yaygın olarak kullanılan otlar; kişniş, limon otu hint fesleğeni, ve nane.
Ülkenin hemen tüm bölgelerinin yemeklerinde kullanılan önemli bir malzeme kuvvetli aromalı bir çeşit balık sosu olan nam pla.  Balık sosu Tayland yemeklerine özgün bir karakter katan temel bir malzemedir. Ve bizce alışması zordur.


Erişte'de aynı derecede popüler olmakla birlikte wok'ta kızartılan phat thai veya erişte çorbası gibi yemekler sade olarak tek bir tabakta sunuluyor. Kuai-tiao ruea (ekşili ve baharatlı pirinç eriştesi çorbası) gibi pek çok çin yemeği Tayland damak zevkine uygun hale getirilmiş.

MEYVE
Tayland'a mahsus egzotik meyvelerin çoğu Batı ülkelerinde bulunmuyor, Tayland'da;papaya jackfruit, mango mangostan, langsat,longan, pomelo, ananas, gülelması, durian, burma üzümü ve diğer yöresel meyveler kolaylıkla bulunabilir. 
BÖCEKLER

Taylanda'da, belli böcekler gerçekten yeniyor. Pek çok yerde, yağda kızartılmış çekirgeler, cırcırböcekleriarı larvaları, ipekböceği, karınca yumurtaları ve termitlerbulunabilir. Kızgın yağda kızartıldığında çoğu böceğin patlamış mısır ya da karides gibi yavan bir tadı oluyormuş. Ancak kaffir limonu yaprakları, acı biber ve sarımsakla birlikte kızartıldığında böcekler çeşitli içeceklerin yanında mükemmel gidecek bir lezzete kavuşurlarmış. Denemeye henüz hazır değiliz. Cesaret istiyor. Ama bir gün mutlaka….

BAŞKA NELER DENEDİK

BANANA PANCAKE

Banana Pancake, için muhteşem diyebilirim. Krep hamuruna benzer bir hamur  bir saçta kızartılıyor. İçine muzlar dilimleniyor ve hamur, zarf gibi kapatılıp üstüne bolca çikolata sosu dökülüyor... Tatlı krizlerine mükemmel çözüm getiren pancake, muz dışında, mango, çilek, ananas ve karışık olarak da yapılıyor. Fiyatı 30 Baht
(1.70 TL)
RAMBUTAN

Görünüşü biraz ürkütücü olsa da, yumuşak dikenli kabuklarını soyduktan sonra ortaya çıkan jelimsi ve bol sulu meyve bağımlılık yapacak derecede lezzetli.

KA KUKAPİ

Konakladığımız Lamyai Bungalov'un sahibesinin pişirdiği bu yemeği yemek inanın çok zor oldu bizim için. Aydınla birbirimizin gözlerine yalvarırcasına bakarak yediğimiz bu yemek karışım bir yemekti. İç malzemeleri şöyle: soslu bir pilav, yağda kızartılmış yumurta,küçük küçük doğranmış pişirilmemiş soğan, yine pişirilmeden küçük küçük doğranmış taze fasulyeye benzer bir sebze, küçük kırmızı acı biber, kokusu çok çok ağır olan domuz eti ve ne olduğu hakkında hiç bir fikrimizin olmadığı 1-2 şey daha. Sadece 2-3 kaşık yiyebildiğimizi söylesem çok abartmış olmam sanırım. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder