29 Eylül 2012 Cumartesi

TAYLAND
'Sa va di kaa'

 ‘Gülüşler’ ülkesi Tayland, eski adıyla “Siyam” bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Krung Thep, Thai dilinde melekler şehri anlamına gelen Bangkok başkenttir. Nüfusun yaklaşık %10'u başkentte yaşamaktadır.

Krallıkla yönetilen Tayland’da resmi dil Tayca’dır. 65 milyonluk nüfusun %92'si Budist, %5'i Müslüman, geri kalanı ise Hıristiyan inanışına sahiptir.

BUDİZM?

‘Budizm, bugün Dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon takipçisi bulunan din ve öğretiler topluluğudur. Hindistan'da ortaya çıkan Budizm, daha sonra zaman içinde Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'ya (Çin, Japonya, Kore, Moğolistan, Nepal, Sri Lanka, Tayland ve Tibet gibi ülkelerde) yayılmıştır. Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi, hayattaki acı, ızdırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir.

Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır. 

Budizm, Sanskritçe ve Pali dillerindeki eski Budist metinlerinde 'uyanmış kişi - farkında olan' anlamına gelen Buddha kelimesinden türetilmiştir. "Tarihî Buda" da denilen Siddhartha Gautama, Budizm'in kurucusu olarak kabul edilir. Siddharta’nın hayattaki acıların kaynağını açıklamak amacıyla yaptığı uzun çalışmalar sonucu ızdırabı sona erdirecek bir mânevî anlayışa ulaştığı ve böylelikle Budalık'a eriştiği kabul edilir’.

Tayland Krallığı 700 yıldır hüküm sürmektedir. Bunun en önemli nedeni Budizm’e olan sarsılmaz inanç ve 1932 yılında yasallaşan ve büyük bir saygıyla benimsenen monarşidir. Tayland halkı krala ve Budizm’e son derecede bağlı ve saygılıdır. Budist geleneği gereği ülkede yüzlerce tapınak inşa edilmiştir. Her evde mutlaka minik bir Buda Tapınağı veya Ruh Evi köşesi bulunuyor. Bunların önüne her gün su, yiyecek ve tütsü bırakılıyor. Bunun sebebi, kötü ruhlara yemek ve barınak sunarak kendi evlerine gelmelerini önlemekmiş.


Ülke halkı son derece güler yüzlü, sıcak, neşeli ve mutlu insanlardır. Taylandlılar, geçmişten bugüne üç değeri korumaktadırlar ve Tayland'ın öncelikle bunlarla tanınmasını tercih ediyorlar. 

İlki, dini öğreti ve tapınaklar. (Tapınakları ziyaret sırasında şort ve kısa eteğe izin verilmemektedir. Tapınaklara girişte ayakkabılar mutlaka çıkartılmaktadır). Sehirde birçok tapınak UNESCO koruması altında bulunuyor. Wat Pho, Wat Arun, Wat Traimit Bangkok’un en ünlü tapınaklar.
İkincisi, Thai masajı ki bunun eğitimi tapınaklarda bile verilmektedir. (Wat Po Tapınağı aynı zamanda ülkenin en eski masaj okulu) Üçüncüsü ise Tayland'ın baharatları ve Thai mutfağıdır.


Tayland dört mevsim sıcak bir ülkedir. Mart - mayıs ayları sıcak (high season), haziran - ekim ayları yağışlı (low season) olan ülkeye, seyahat için en uygun zaman kasım-şubat ayları arasıdır. Turizm, ülke genelinde önemli bir yer tutar ve turistler saygıyla ve çiçeklerle karşılanır.

Günlük Basit Kelimeler

Merhaba: sa va dii kap (erkekler)
                Sa va di kaa ( kadınlar)   
Evet : chai
Hayır: mai chai
Lütfen: kar u naa
Hoşçakal: laa kawn
İsminiz ne : khun cheu a rai
Nasılsınız : sa ba dii reu
Teşekkür ederim : khawp khun

 İlginç Notlar;

  • ‘Mai Pen Rai’ yani ‘Boşveer…’, Tay insanların hayat felsefesi olmuş. Her şey olur, her şey geçer, sıkma canını.
  • Kadınlar inşaatlarda çalışabiliyor, çöpçülük bile yapıyorlar.
  • Bayanların rahiplere dokunması, küçük çocukların başını okşamak ve ayağınızı birinin başına doğru uzatmak hoş karşılanmıyor. Baş vücudun en kutsal noktası sayılıyor.
  • Adalarda işyerlerine (market, butik, restorant…) giderken ayakkabılar çıkartılıyor.
  • Hesabı ödediğinizde "Wai" adı verilen hareketle ellerini kavuşturarak size minnetlerini gösteriyorlar.
  • Tayland’da tüm erkekler, hayatlarında en az bir kez rahip, yani monk oluyor. Monk olmak büyük prestij. Monk olmadan önceki gece, rahip adayı herkesi yemeğe davet ediyor. Ama kendisi yemek yemiyor. Ertesi gün sabah erkenden tapınağa gidip, giriş ritüelini tamamlıyor, sonra da rahip olarak kaldığı süre boyunca sabahları erkenden 5-6 gibi kalkıp şehirde geziniyor. Halkın ikram ettiği yemekleri kabul ediyor, meditasyon yapıyor. Günlük yapılması gerekenleri yaptıktan sonra öğlen o günün son yemeğini yiyor. Turuncu rahip kıyafetleri, kendi  içlerinde açık turuncu ve koyu turuncu olmak üzere ayrılıyorlar ama bu ayrımın pek bir anlamı yokmuş ( Koh Chang’de konakladığımız Lamyai Bungalov’un sahibesinin oğlu monktu)
  • Genellikle süt ve süt ürünleri tüketmiyorlar.
  • Adalarda, hindistan cevizi ağaçları korku saçıyor. Her yıl kafasına hindistan cevizi düştüğü için hayatını kaybeden pek çok insan var. Paaaat diye bir ses, ardından kocaman bir hindistan cevizi yerde...
  • Kadın olarak dünyada tek başınıza gezebileceğiniz en rahat yerlerden biri Tayland'dır.
  • Wifi hemen hemen her yerde var. Eğer freelance bir işiniz var ise, Tayland nefis bir yer çalışmak için. Ve bunu yapan bir sürü insan var.
  • Tüm yabancılara ‘Farang’ diyorlar. Farang ‘beyaz ırk’ anlamına geliyor.
  • Tayland’da yeni bir çocuk doğduğunda, beşiğe önce kedi konulurmuş. Hem kötü ruhlardan hem de farelerden korusun diye.
  • Burada ki sivri sinekler tam bir canavar... Hiç bir yerde göremeyeceğiniz büyüklükteki sivriler inanın günlerce kaşındırabiliyor. 
Not: Koh Chang'den Evre Gençoğlu hocamıza ve NOTION MUSIC PRODUCTION'a selamlar.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder