16 Ekim 2012 Salı

‘YENİLMİŞ SİYAM HALKI’ anlamına gelen şehir; 
SİEM REAP...


Dünyanın en büyük tapınak şehri Angkor Wat’a ev sahipliği yapan Siem Reap; ortasından nehir geçen, yeşilin bin bir çeşidiyle sarmalandığı, küçük, sevimli bir şehirdir…


‘Siem’, bir diğer deyişle ‘Siam’, Tayland’ın eski adı olan ‘Siyam’ anlamına geliyor.  ‘Yok edildi, yenildi’ anlamına gelen ‘Reap’ ile; ‘Yenilen Siyam Halkı’ anlamına gelen şehrin adı, 15. yy’da, Taylandlılar tarafından işgal edildikten sonra, Kimerlerin (Kamboçyalılar) ani bir baskınla, şehri geri almalarından sonra konulmuştur.

Acı dolu bir tarihi geride bırakıp henüz kapılarını dış dünyaya açmış bir ülkenin, turizm açısından en çok ziyaretçi çeken şehri Siem Reap; UNESCO’nun ‘Dünya Mirası’ listesinde yer alan Angkor Wat tapınakları, her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri, dünya mutfağından lezzetleri tadacağınız çok sayıda restoranları, akşamları dolup taşan barları, Kamboçya’nın geleneksel dansı olan Aspara dans gösterilerini izleyeceğiniz mekanları, müzeleri… ile, hem bir turistin, hem de bir gezginin tüm beklentilerini karşılayabilecek özellikte bir şehirdir….


Çok sayıda zengin turisti ağırlayan Siem Reap’de, 5 yıldızlı lüks otellerde konaklamak, Türkiye’dekinin üçte biri fiyatına mümkün olurken, backpackerlar ve düşük bütçe ile gezenler için, geceliği 5-6$’a, hostel ve guesthouse da bulmak mümkün oluyor.

HAPPY GUEST HOUSE (2 kişi 5$ konakladık)
Ekim-Mart arasında ki aylar Kamboçya veya Siem Reap’ı ziyaret etmek için en uygun aylar. Bu mevsimler arasında hava güneşli olduğundan, şehri gezmek daha kuru ve keyifli oluyor…. Nisan ve Ağustos ayları yağış artıyor. Yağışlı sezonda hava hem daha sıcak oluyor hem de yüksek nem oranına sahip oluyor. Yağmur sezonu, ‘Low season’ olarak değerlendiriliyor, bu da konaklama ücretlerine yansıyor. Yağmurlu sezon, düşük bütçeli gezginler için güzel fırsat oluşturuyor.


Şehrin 15 dakika uzağında ‘The Angkor Uluslararası Havalimanı’ bulunuyor. Bir çok uluslararası havayolu şirketinin,  Phnom Penh, Bangkok ve Ho Chi Minh şehirlerinden, Siem Reap’e uçuşları bulunuyor. Vize, ülkeye girişte, sınır kapılarından 20$ karşılığında alınabiliyor, ancak havayolu ile ülke çıkışında ayrıca 25$ çıkış harcı ödemek gerekiyor.

Karayolu ile başkent Phnom Penh’den Siem Reap’e otobüsle ulaşım 5-6 saat sürüyor (5-7$). Yine  Sihanouk ville ve Battambang şehirlerinden de karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Tayland ve Laos’dan da otobüs ile şehre ulaşmak mümkün.
Şehri keşfetmenin en güzel yolu bisiklet kiralamak. Günlük kirası 1$ olan bisikletlerle, şehri dilediğinizce gezebiliyorsunuz… Motorsiklet kiralamak ve tuk tuk, şehri gezmek için diğer seçenekler… Burada unutulmaması gereken tuk tukcularla olan pazarlık… İyi bir pazarlıkla size söylenen fiyatın yarısına istediğiniz yere gidebiliyorsunuz.
Şehir merkezi olarak; Sivutha Street ve Old Market (Psar Chas) geçiyor.  Eski sömürge döneminden kalma binalar, iş merkezleri, dükkanlar, restaurant ve barlar bu bölgede yer alıyor. 
Wat Bo ve Taphul Village çevresinde çok sayıda guesthouse, otel yer alırken, Psar Leu çevresinde daha çok el sanatları ürünleri sergilenen dükkanlar bulunuyor.  



Siem Reap’de neler yapılır?
Angkor Wat Tapınakları

Kmer halkının ruhunu yansıtan, dünyanın en büyük tapınak şehri Angkor Wat’ta büyüleneceksiniz… Şehrin, 10 kilometre uzağında, dev ağaçlar arasına gizlenmiş; mistik ve esrarengiz yüzlerce tapınağın, mezarın, antik kalıntının bulunduğu;  Angkor Tapınaklarında yapacağınız gezi, gizemli bir kapı açacak dünyanıza…. Güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek muhteşem bir gökyüzü ziyafetine dönüşecek…

Yüzen Köyler; Tonle Sap Gölü
Yılda bir kez mucizevî bir doğa olayına sahne olan Tonle Sap gölünün üzerinde, küçücük tekne evlerde yaşayan köylülerin hayatı, yepyeni yaşamlar tanımanıza neden olacak bu şehirde…

Güney Doğu Asya’nın en büyük ve dünyanın benzersiz ekolojik su rezervlerinden bir olan Tonle Sap gölü, Kamboçyalılar için hayat kaynağıdır….  
Bu göl, her sene bir imkansızı gerçekleştiriyor. Kuzeyden güneye akarken kasımda yönünü değiştiriyor. Olay akıl almaz gözükse de aslında nedeni çok basit: Birleşik Kaplar Yasası’nın gerçek hayattaki uygulaması. Mekong Nehri yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap Nehri üzerinden ülkenin tam ortasındaki Tonle Sap Gölü’ne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong’un suları azaldığında, akıntı yön değiştiriyor. Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya’da büyük şenliklerle kutlanan, dünyanın en ünlü Dolunay ve Su Festivali 'Bon Om Touk' başlıyor. Festival zamanı, Kamboçya’da, hayat tamamen duruyor ve herkes sadece kutlamalara odaklanıyor.
1997 yılında UNESCO, ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak belirlenmiş olan Tonle Sap Gölü, 200’den fazla balık türüne, 100’den fazla kuş türüne, yaklaşık 20 yılan türüne, çeşitli sürüngenlere ve bir çeşit leopara da ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık dört milyon insanı besleyen göl, ülkenin deniz ürünleri ile ilgili gıda kaynağının dörtte birini sağlıyor.


1113 köylü, göl üstünde yaptıkları tekne evlerde yaşıyor Tonle Sap gölünde. Okul, polis karakolu, market, tapınak  benzin istasyonu…. Her şey yüzüyor bu köyde… 





Belli aylarda, suyun akış yönüne göre tekne evler, hep birlikte yer değiştiriyorlar. Büyüklükleri 100-400 metrekare arasında değişen tekne evler içerisinde sakin bir yaşam süren köylüler, evlerin önüne bambudan yapılmış verandalarda tavuk, horoz ve domuzlar besliyor, domates ve biber yetiştiriyorlar. 

Karides, timsah çiftçiliği ile geçimlerini sağlayan köy halkı, çocuk yaşta yüzmeyi, kürek çekmeyi, tekne kullanmayı çok iyi derecede öğreniyor. 


Köyde, elektrik bulunmamasına rağmen, bir çok evde uydu ve tv antenleri görülebiliyor. Köyün jeneratör istasyonunda, bittikçe şarj edilen aküler güç kaynağı olarak kullanılıyor.
Bu yüzen evlerin olduğu köyleri ziyaret edip, güzel ve ucuz bir öğlen yemeği yemek, bu şehirde yapacağınız bir diğer güzel aktivite.. Teknelerinin kirası 15$ … 3-4 kişi binebiliyorsunuz… Biz ilk yılan yeme deneyimizi bu köylerde gerçekleştirdik. Tadı mı? Eh fena değildi…
Prek Toal Kuş Cenneti
Kuş düşkünleri için bir cennet olan; leylek ve pelikanlara ev sahipliği yapan Prek Toal Kuş cenettinde yapacağınız bir gezi de gününüzü unutulmaz kılacak.
Büyük su kuşları için Güneydoğu Asya'da tek ve en önemli üreme alanı olan Prek Tolal Kuş Cenneti, Tonle Sap Gölünün kuzeybatısında 31.282 hektarlık bir alanda yer alır. Leylek, Milky Stork ( Sütlü leylek), Spot gagalı pelikanlara ev sahipliği yapan kuş cenettinde , görüntüleme için yılın en iyi zamanı, göçmen kuşların sürülerini Prek Toal de toplandığı kuru mevsimdir. 
 Kuru sezon ilerledikçe su çekilir, kuşlar artar…Araştırma İstasyonu'na giriş ücreti 5 $, rehberli tekne turu için 25 $ ödemeniz gerekiyor. Eğer sabahın erken saatlerinde gezmek isterseniz, Araştırma İstasyonu'nda, gecelik konaklamadan yararlanarak, ilginç bir deneyim kazanabilirsiniz.

Apsara Dansı
Budist ve Hindu inanışında bulutların ve suyun dişi ruhunu temsil eden mitolojik bir kişiliktir Apsara… Çok güzel bir kadın kılığında krallara ve kahramanlara dans eder Apsara…. 
Bu gösterideki Aspara dansının figürleri, tapınaklardaki Apsara çizimlerinden alınmış ve danslaştırılmıştır.
Güzellikleriyle göz kamaştıran dünyaca ünlü Apsaralar, Khmer kültürüyle özdeşleştirilir…Onlar Kamboçy’nın dans tanrıçalarıdır…


1970 yıllarında,. Kızıl Khmerler döneminde , sanatçıların yüzde doksanının katledilmesiyle birlikte, yok olmakla karşı karşıya kalan Kamboçya’nın geleneksel dansı; ‘Apsara Dansı’, bugün hayatta kalanlar sayesinde yeniden hayat buluyor….Hayatta kalanlar bugün bu kutsal geleneği sürdürmek için, ülkeyi ziyaret eden turistlere dans gösterileri yapıyor….
Akşam yemeklerinizi yiyeceğiniz dünya mutfaklarıyla ünlü restoranlarda, bu gösterileri ücretsiz izlerken, dansların içerdiği mesajları ve sembolleri çözmeye çalışabilirsiniz…
Angkor National Museum,
1000 Buda galerisine ev sahipliği yapan, şehrin en önemli müzesi olan Angkor National Museum, Siem Reap ziyaretçilerine; Khmer geleneklerini ve Angkor Wat mirasını yakından tanıma fırsatı sunuyor. Giriş ücretinin 12$ olduğu müzede, Angkor dönemine ait 1300’den fazla parça sergileniyor….
Old Market

El yapımı ürünlerin, ipek ile yapılmış tekstil ürünlerinin, Kamboçya’nın ünlü kuklalarının, tropik meyvelerle dolu tezgahların, alışveriş severlerin ilgisini çekebilecek birbirinden ilginç mağazanın, 

1 saati 3-4 dolar olan masaj salonlarının, cafe ve barlarıyla ünlü Pub Street’in  bulunduğu Old Market bölgesi, sunduğu ucuz konaklama seçenekleriyle de şehrin en kalabalık yeridir… 

Şehrin ‘eğlenceli’ yönüyle tanışacağınız Old Market bölgesinde, batı mutfağından da bir çok yemek seçeneğini, çok ucuz fiyatlarla yiyebileceğiniz mekânlar bulunuyor.
Dediğim gibi; Kamboçya’nın Siem Reap kenti, hem bir gezgin için hem de bir turist için sayısız güzellik barındırıyor…. Toplam 10 gün kaldığımız Siem Reap’de birçok anı dolduruyoruz anı kutumuza…
Buradan da kanatlanma zamanımız geldi artık… Yolumuz Başkent Phnom Penh’e akıyor…. Yarın sabah 09:30’da yola çıkıyoruz…..
Formun Üstü
Formun Altı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder